Hypotheek nieuwbouw

Drie vragen over de hypotheek bij een nieuwbouwhuis

Om je droomhuis te kunnen creëren zul je in de meeste gevallen een hypotheek af moeten sluiten. Hiervoor heb je eerst wel een koop-aannemingsovereenkomst nodig. Hieronder kun je meer lezen over een hypotheek voor een nieuwbouwhuis aan de hand van drie vragen.

Welke hypotheekvorm kies je?


Als je voor het eerst een woning koopt dan is het mogelijk om te kiezen uit twee hypotheekvormen: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Ook kun je een combinatie nemen. Bij een lineaire hypotheek zul je een vast bedrag aan aflossing betalen, terwijl het bedrag aan rente elke maand lager wordt. Bij de annuïteitenhypotheek zul je een vast bedrag betalen per maand, wat bestaat uit de rente en de aflossing. Hoeveel je precies zult betalen per maand hangt dus af van de hypotheekvorm, maar ook van de rente en de hoogte van het geleende bedrag. Als je al een koophuis hebt dan kun je meestal de oude hypotheek meenemen. Het zou wel kunnen dat je dan nog een aanvullende hypotheek nodig hebt om je nieuwbouwwoning te financiëren.

Wat staat er in de hypotheekofferte?

Als je bepaalt hebt welke hypotheekvorm jij wilt afsluiten dan kun je een offerte aanvragen. De kredietverstrekker zal eerst alle documenten controleren. Na akkoord zal je een bindend hypotheekaanbod ontvangen. Hierin staat het bedrag dat je leent, terwijl ook de rente en de hypotheekvoorwaarden vermeld worden. Na ondertekening hiervan zal het nog even duren voordat de notaris je uitnodigt om de hypotheekakte te tekenen. Dit gebeurt namelijk pas als de grond wordt overgedragen aan jou, wat in principe nog 6 tot 9 maanden kan duren nadat je de koop-aannemingsovereenkomst hebt ondertekend. Dit zou het geval kunnen zijn als er binnen het nieuwbouwproject nog niet genoeg huizen verkocht zijn. Het is daarom van belang dat je goed let op de geldigheid van de offerte bij een nieuwbouwhuis, terwijl verlengingskosten ook op kunnen treden.

Vanaf wanneer ga je de hypotheek betalen?

Bij nieuwbouw weet je van tevoren natuurlijk nooit precies wanneer je de hypotheek gaat betalen. Dit hangt namelijk af van de datum waarop de grond aan je wordt overgedragen. Zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend bij de notaris zal het bedrag van de hypotheek beschikbaar komen. Je zult dan ook direct elke maand de rente en aflossing van je hypotheek moeten betalen aan de verstrekker. Je zult uit de hypotheek eerst de kosten moeten betalen die je direct verschuldigd bent. Hierbij kun je onder meer denken aan het geleende bedrag voor de aankoop van de grond en de bouwwerkzaamheden die al zijn uitgevoerd. Het resterende hypotheekbedrag zal juist terechtkomen in een bouwdepot. Dit zul je later dus nog terug moeten betalen aan de bank.

Bron: Nieuwbouw-Nederland.nl van 03-02-2021

Drink vrijblijvend koffie met Sanne

Hebben jullie interesse in een van onze nieuwbouwprojecten. Bel of mail ons gewoon. Geheel vrijblijvend. Je kunt ook rechtstreeks met Sanne bellen. Zij wil jullie graag, onder het genot van een kop koffie (of thee want daar is Sanne dol op), alles vertellen over het traject naar jullie droomhuis toe.

Recent aanbod

Meer informatie

Beschikbaar

Maarheeze – Hugten 25

Woonhuis € 765.000,- k.k. Hugten 25 6026 RG Maarheeze

Meer informatie

Beschikbaar

Eindhoven – Gebroeders Ganslaan 23

Appartement € 449.000,- k.k. Gebroeders Ganslaan 23 5626 GA Eindhoven

Meer informatie

Onder bod

Helmond – Klarinetstraat 53

Woonhuis € 349.000,- k.k. Klarinetstraat 53 5702 ST Helmond

Meer informatie

Beschikbaar

Erp – Dieperskant ong

Bouwgrond € 425.000,- v.o.n. Dieperskant ong 5469 PB Erp

Meer informatie

Beschikbaar

Gemert – Molenrand 11

Woonhuis € 675.000,- k.k. Molenrand 11 5421 VZ Gemert

Meer informatie

Beschikbaar

Vessem – Mr. de la Courtstraat kavel IV ong

Bouwgrond € 459.800,- v.o.n. Mr. de la Courtstraat kavel IV ong 5512 AR Vessem

Meer informatie

Beschikbaar

Vessem – Mr. de la Courtstraat kavel III ong

Bouwgrond € 462.220,- v.o.n. Mr. de la Courtstraat kavel III ong 5512 AR Vessem

Meer informatie

Beschikbaar

Vessem – Mr. de la Courtstraat kavel II ong

Bouwgrond € 462.220,- v.o.n. Mr. de la Courtstraat kavel II ong 5512 AR Vessem

Meer informatie

Beschikbaar

Vessem – Mr. de la Courtstraat kavel I ong

Bouwgrond € 459.800,- v.o.n. Mr. de la Courtstraat kavel I ong 5512 AR Vessem