Tachtigjarige teler zet bedrijf te koop: “Je kunt er een goede boterham verdienen”

Tholen – Sjaak Verploegen heeft zijn fruitteeltbedrijf in Neer te koop staan. Het werk op het bedrijf van ruim vijf hectare werd hem gezien zijn leeftijd, Sjaak is 80 (!), te veel. “De laatste jaren heb ik hulp gehad, maar het ging niet meer. Ik heb mijn tijd gehad, goed gedraaid maar daarvoor moest ik ook veel doen. Ik heb altijd hard gewerkt.”

Op het moment dat Sjaak in 1989 het bedrijf kocht, was het nog een varkensbedrijf. Hij besloot het om te bouwen en in te richten voor fruitteelt. “We hebben de grond helemaal geëgaliseerd en daarna alles ingeplant.” 3 hectare frambozen, 1 hectare rode bessen, 0,5 hectare bramen en een klein hoekje pruimen. De teler op leeftijd somt het allemaal zo op. “Eerst teelden we zonder overkapping, maar dat ging niet zo goed. In drie jaar tijd hebben we toen alles overkapt.”

Een tijdje terug kwam een foliekassenbouwer nog op het bedrijf kijken. Daar kreeg Sjaak complimenten van. “Hij verzekerde mij dat de regenkappen zoals ze erbij staan nog wel veertig jaar mee kunnen.” Toen duidelijk werd dat de teler moest gaan stoppen, is een deel van de gewassen gerooid. Ook is het plastic eraf gehaald. “Daarin heb je tegenwoordig zoveel keus. De koper kan kiezen en het er zo weer op trekken.”

Pionieren
Voordat Sjaak in Neer begon met telen, had hij al in loondienst als fruitteler gewerkt. Later werd hij tuinman bij de eigenaar van een kasteel. “Daar heb ik over bloemen telen geleerd.” De teler had altijd de wens om iets voor zichzelf te beginnen. Op 45-jarige leeftijd zette hij alsnog de stap. “‘Wat haal je je in je hoofd’, zeiden sommige mensen. Daarop zei ik dan terug: ‘Als je iets wilt, dan kun je het ook.’ Ik heb sindsdien goed gedraaid.”

Om de stap naar een eigen bedrijf te zetten kocht Sjaak eerst een halve hectare grond. Daarop ging hij pionieren. “Ik liet de bank zien dat ik het kon en dat er potentie in zat. In die jaren kwam het kleinfruit in opmars.” Sjaak teelde zelf eerste vaste planten, maar later onder meer bramen, frambozen en kruisbessen.”

Investeren
In Neer aan de Sterrebosweg 6 pakte hij het groter aan. Ook met mogelijkheden om product te koelen en zo flexibeler te zijn met de afzet. “In de rode bessen kwam de gelegenheid om te koelen voorbij. Daarop ben ik direct ingesprongen. Nog datzelfde jaar heb ik koeling gebouwd. De investering was in één jaar terugverdiend.” In de opslagloods uit 1994 zijn uiteindelijk 6 ULO-koelcellen plus koelgang gerealiseerd.

Voor het overdragen van zijn kennis staat Sjaak open, al twijfelt hij of een eventuele koper de kennis nodig heeft. “Alles is veranderd. Jongelui weten het beter dan ik.” Tien jaar geleden verhuisde hij met zijn vrouw al naar een woning los van het bedrijf. Wegens omstandigheden is hij toch door blijven telen. “Ik moest iets om handen hebben.”

Veel mogelijkheden
Een nieuwe koper kan op het bedrijf de fruitteelt voortzetten. Een deel van de blauwe bessen, kersen, abrikozen en perziken staat er nog. “Verder kun je er van alles telen, van aardbeien tot boomkwekerijproducten en zelfs druiven. Met een humusgehalte in de bodem van 5 tot 5,5, wat heel hoog is, gaat ook het telen van bloemen goed. Het bedrijf is eigenlijk overal geschikt voor. Je kunt er een goede boterham verdienen. Daarvoor hoef je niet heel groot te zijn.”

Alle details vind je op: https://www.berkkerkhof.nl/agrarisch/aanbod/neer-sterrebosweg-6/

Zelf heeft Sjaak ook nog een twee-rijige kersensorteermachine en een kersenkoeler te koop.