Levensloopbestendig wonen, waar moet je op letten?

Op zoek naar een huis waar je comfortabel en veilig kunt blijven wonen

Veel mensen zijn op zoek naar een gelijkvloerse woning, blijkt uit het woononderzoek dat wij eind 2023 deden. Ook zien we dat veel funda-zoekers filters en zoektermen gebruiken als ‘seniorenwoning’, ‘bungalow’ en ‘levensloopbestendig’. Wat maakt een huis eigenlijk levensloopbestendig en hoe vind je zo’n woning die past bij jouw toekomstige behoeften?

Niet iedereen die op zoek is naar een gelijkvloerse woning wil verhuizen naar een appartement of een seniorenwoning. Uit ons woonwensenonderzoek blijkt dat meer dan een derde van de 58-plussers het liefst een vrijstaand huis wil. Daarnaast zoeken zij huis dat bij voorkeur licht, duurzaam en praktisch is.

Wat maakt een huis levensloopbestendig?

Levensloopbestendig wonen betekent dat een woning zo is ingericht of aangepast dat je er ook op hogere leeftijd comfortabel en veilig kunt blijven wonen. Denk daarbij aan:

  1. Toegankelijke woningen
    Huizen met brede deuropeningen, een drempelvrije toegang en een goed toegankelijke tuin of balkon maken het leven makkelijker als je slecht ter been bent of een rolstoel gebruikt. Kies je voor een appartement? Let er dan op dat er een lift aanwezig is.
  2. Veiligheid
    Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker naarmate je ouder wordt. Een inductiekookplaat, goede verlichting en anti-slipvloeren in de badkamer én op het terras maken een huis veiliger om in te wonen. Ook brandveiligheid en de inbraakgevoeligheid van een woning zijn zaken om rekening mee te houden. Extra handgrepen bij het toilet en een douchestoel helpen valpartijen te voorkomen.
  3. Ruimte-indeling
    Een slaapkamer en badkamer op de begane grond of gelijkvloers wonen is het ideale uitgangspunt. Is dit niet aanwezig of moeilijk te realiseren, dan kan een traplift uitkomst bieden.
  4. Onderhoudsvriendelijk
    Een oudere woning heeft meer onderhoud nodig dan een nieuwbouwhuis. Kies daarom eerder voor een woning met bijvoorbeeld kunststof kozijnen en een kleine onderhoudsvrije tuin. Bij een appartement heb je nog minder omkijken naar het onderhoud. In de meeste gevallen regelt een VvE dit allemaal.
  5. Woonomgeving
    Ouderen vinden hun directe woonomgeving belangrijker dan jongere leeftijdsgroepen, blijkt uit ons onderzoek. Zijn er basisvoorzieningen op loopafstand, zoals een supermarkt, apotheek en huisarts? Is er openbaar vervoer in de buurt? Woon je in de buurt van kinderen, familie en vrienden of is er een buurtcentrum voor sociale contacten?

Verhuizen of verbouwen?

Woon je nu naar je zin, dan kun je eventueel je huidige huis aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van een garage tot een slaapkamer of het realiseren van een uitbouw. Belangrijk is om rekening te houden met de kosten en mogelijkheden van zo’n verbouwing. Is een verbouwing uiteindelijk te duur of te complex, dan is verhuizen naar een andere woning wellicht de beste keuze.

Tip: informeer bij jouw gemeente of je recht hebt op een bijdrage vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor bijvoorbeeld een traplift, douchestoel of het plaatsen van bredere deuren.

Hoe vind je een levensloopbestendige woning?

Het kan lastig zijn om een woning te vinden die helemaal levensloopbestendig is. Daarom is het belangrijk om flexibel te blijven in je zoekcriteria. Wees bereid om zelf nog aanpassingen te doen. Denk goed na over wat voor jou belangrijk is en wat je zelf zou kunnen aanpassen. Heb je per se een slaapkamer op de begane grond nodig of voldoet een traplift? Door op deze manier te zoeken, vergroot je de kans om een geschikt huis te vinden.

En begin op tijd met zoeken, zoals Loes en Peter hebben gedaan. Loes: ‘Toen we hier zo’n 20 jaar geleden kwamen wonen, werden net patiobungalows gebouwd voor 55-plussers. We hebben ons daar toen alvast voor ingeschreven vanuit de gedachte: je weet maar nooit. Dat is nu ons geluk.’

Ze hebben inmiddels hun huis verkocht en betrekken binnenkort een van deze levensloopbestendige huurwoningen. ‘Regeren is vooruitzien,’ zegt Peter. ‘Je moet er echt op tijd bij zijn. Daardoor hebben we nu toch gekregen wat we zochten.’

Hulp bij het vinden van een seniorvriendelijk huis

Levensloopbestendig wonen vraagt om vooruitdenken en flexibiliteit. Wij kunnen je begeleiden en dat geeft rust. Wij nemen veel werk uit handen. Het zoeken, het regelen, het onderhandelen, enz. Wij doen dat voor je maar natuurlijk wel altijd samen met jou.

Toe aan een aankoopmakelaar?

Bel of mail ons gewoon. Geheel vrijblijvend. Want misschien zit er nu, op dit moment, al wel een woning aan te komen die past bij jouw wensen!