Kabinet verplicht warmtepomp vanaf 2026

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een (hybride) warmtepomp te laten installeren of voor een duurzaam alternatief te kiezen. Dat heeft het kabinet dinsdag 17 mei jl. aangekondigd. Want, zo zegt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting, het tempo waarop huizen groener worden, moet omhoog. Wat betekent dit voor mensen met een cv-ketel?

Wordt een duurzame variant verplicht?

Bijna alle huizen in Nederland, zo’n 95 procent, worden nu nog verwarmd met gas. Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. CV-ketels worden niet verboden, sterker nog, die heb je nodig als je kiest voor een hybride pomp. 

Een hybride warmtepomp is voor veel woningen geschikt, aldus het kabinet, en we moeten nu eenmaal haast maken met de verduurzaming. Is je woning niet geschikt, dan hoef je niet te kiezen voor een warmtepomp. 

Je woning kan bijvoorbeeld nog te slecht geïsoleerd zijn om door een hybride warmtepomp verwarmd te kunnen worden. Een installateur moet dat vaststellen. Ook kan het zo zijn dat jouw huis of wijk op een ander alternatief wordt aangesloten, zoals een warmtenet. 

Ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen zijn niet goed geschikt voor een hybride warmtepomp, omdat er niet genoeg ruimte voor is. Naast ruimtegebrek binnenshuis speelt soms ook mee dat er geen mogelijkheid is om onderdelen van het warmtesysteem buiten te plaatsen. Dat speelt bijvoorbeeld bij grote appartementencomplexen.

Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een (hybride) warmtepomp maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Een ventilator aan de buitenkant, een soort airco, haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie. Door middel van elektriciteit wordt het water in je radiatoren dan verwarmd. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. 

Wie betaald de kosten?

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen volgens Milieu Centraal op 5000 tot 7000 euro, maar je kunt wel subsidie krijgen. Sinds begin dit jaar kun je gemiddeld 30 procent van die kosten terugkrijgen.

Een cv-ketel kost minder dan de helft van een hybride warmtepomp. Maar met de hoge gasprijzen is de terugverdientijd steeds korter.

Via het Nationaal Warmtefonds kunnen huiseigenaren met een laag of middeninkomen een lening krijgen, tegen nul procent rente.  

Zijn er nadelen aan deze duurzame verwarmingsinstallaties?

Je moet wel de gelukkige bezitter zijn van een goed geïsoleerde woning om voordeel te hebben van de warmtepomp. Hoe beter de isolatie is, des te beter de pomp werkt. Er gaat dan immers minder warmte verloren en de pomp hoeft dan minder vaak een beroep te doen op een cv-ketel.

Daarnaast neemt een hybride warmtepomp wel wat ruimte in: er is zowel een binnenunit als een buitenunit nodig. Zo’n buitenunit maakt ook nog eens geluid, en dus zijn er eisen aan gesteld. Er bestaan ook speciale geluidskappen, mochten de buren gaan klagen.

Anders dan bij een elektrische warmtepomp hoef je bij een hybride warmtepomp niet per se andere radiatoren te plaatsen of vloerverwarming te nemen.

Ik heb geen koophuis maar ik huur, wat ga ik merken?

In dat geval is je huurbaas verantwoordelijk en merk je als huurder niets anders dan dat je naast je cv-ketel een hybride warmtepomp komt te hangen.

In hoeveel corporatiewoningen er nu een reguliere cv-ketel hangt, kan een woordvoerster van woningcorporatiekoepel Aedes niet zeggen. Aedes stelt dat corporaties al bezig zijn met verduurzaming, maar dat alternatieven zoals de aanleg van een warmtenet veel tijd vergen. “Dan is dit een mooie oplossing om alvast minder gas te gaan gebruiken.”

De corporaties hebben afgesproken hun huizen met de laagste energielabels met voorrang aan te pakken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden de corporaties vorig jaar samen bijna 2,3 miljoen woningen in bezit.

Is er een lange wachttijd voor warmtepompen?

Momenteel zijn er inderdaad nog lange wachttijden. Een jaar is zelfs niet ongewoon. Volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland verdubbelt bovendien de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar de branche zegt desondanks het werk wel aan te kunnen.

Bron: Rijksoverheid, Milieu Centraal, RTL Nieuws