Energielabel nodig voor plaatsing op Funda

Per 1 januari 2021 is de wetgeving voor het energielabel aangescherpt. Het is verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning. Dit betekent dat als je woning door een makelaar op Funda wordt gezet of op Facebook wordt geplaatst, er altijd een energielabel bij moet worden getoond. Doe je dit niet dan riskeer je een boete. Je kan dus niet meer wachten tot vlak voor het moment van overdracht bij de notaris om een (definitief) energielabel aan te vragen.

Er zijn wel wat uitzonderingen mogelijk, zoals onder andere bij monumenten. Onze makelaars kunnen je hier meer over vertellen.

Verkoper / verhuurder is verantwoordelijk

De verplichting om dit label te verstrekken en te (laten) publiceren ligt bij jou als verkoper of verhuurder. Bij het niet nakomen hiervan kan een boete worden opgelegd door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).

Energielabel aanvragen

Vanaf 1 januari 2021 is ook het energielabel zelf en de aanvraag van een energielabel gewijzigd. Het energielabel wordt vanaf 2021 bepaald op basis van NTA 8800. Het nieuwe label geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van een woning en in de verbetermaatregelen op het gebied van energiezuinigheid en comfort.

Voor de aanvraag van dit nieuwe energielabel schakel je een gediplomeerde energieprestatie adviseur in. Deze adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een opname ter plaatse (in de woning) en registreert het label. De kosten van het nieuwe label zijn hoger dan het huidige vereenvoudigde label. Gaat of staat uw woning bij ons in de verkoop of verhuur dan helpen wij u graag bij de aanvraag en de doorverwijzing naar een goede gediplomeerde energieprestatie adviseur.

Heeft u vragen over het nieuwe energielabel? Wij helpen u heel graag verder!