Aantal hypotheekaanvragen staat op historisch laag niveau

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het tweede kwartaal van 2021 verder gedaald en staat op een historisch laag niveau. Dat komt door onder meer de krapte op de woningmarkt, en dan vooral in het goedkopere segment, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning daalde met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, tot 69.269. Voor het eerst in vijf jaar was de niet-kopersmarkt groter dan de kopersmarkt. Het gaat dan om onder meer huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten vanwege de lage rente en om aanvragen voor een verbouwing.

Volgens HDN, een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen, steeg het gemiddelde hypotheekbedrag flink, met ruim 12 procent tot 347.532 euro. De gemiddelde woningwaarde groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 18 procent naar iets meer dan 446.000 euro.

De gemiddelde waarde van een woning was in Noord-Holland het hoogst: 541.700 euro. Ook in de provincie Utrecht is de woningwaarde inmiddels ruim een half miljoen euro (518.200 euro).

Minder gebruik van garantieregeling

Door de hoge huizenprijzen kunnen kopers steeds minder gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal aanvragen met de NHG daalde met meer dan een derde.

Met de garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren voor het aflossen van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Ook bij verkoop met verlies zorgt de NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost. De NHG is beschikbaar voor woningen met een aankoopprijs tot 325.000 euro.

Volgens een schatting van HDN verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van de organisatie.

Bron: nu.nl – 06 juli 2021 08:44