38 gloednieuwe bedrijfshallen moeten Gemertse ondernemers vooruit helpen

GEMERT – Nu is het nog een grote, kale vlakte, het voormalige Huismanterrein aan de Zandstraat in Gemert. Maar over pak ’em beet een jaar staan daar 38 fonkelnieuwe bedrijfshallen en moet er een en al bedrijvigheid heersen.

Hans Vermeeren 02-02-24, 16:40 Bron: ed

,,We hebben goed geluisterd naar de vraag op de lokale markt en daaruit blijkt dat er in het midden- en kleinbedrijf enorme vraag is naar bedrijfsruimtes”, zegt Peter de Haan van de Sujo Groep. ,,Daarom gaan we hier de komende tijd een mooi nieuw bedrijvenpark bouwen. Als alles mee zit, gaat in juni de schop in de grond.”

Dat er hiermee sprake is van een schot in de roos blijkt wel uit de belangstelling, zegt De Haan. ,,Ik hoor net van de makelaar dat bijna de helft van de hallen al zo goed als verkocht is.”

Met de grond gelijk

De projectontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel in Zuid-Holland kocht het voormalige Huismanterrein aan de zuidkant van Gemert in mei van het vorig jaar aan. Vervolgens liet De Haan alle hallen van het leegstaande bedrijfscomplex met de grond gelijk maken.

Die hallen aan de weg naar De Mortel kwamen vrij nadat het sterk gegroeide Huisman Bouwmaterialen was verhuisd naar de Oost-Om.

“We hebben met de omwonenden in de buurt afgespro­ken dat zij een naam mogen voordragen” – Peter de Haan, Sujo Groep

,,Het is toch wel heel mooi dat juist Huisman ook nu de hoofdaannemer is van dit bouwproject”, zegt De Haan over het plan dat een investering vergt van zo’n vijftien miljoen euro. ,,Er komen in totaal achtendertig hallen in dertien verschillende types en groottes. De prijzen variëren van één ton tot iets meer dan zeven ton. Ze zijn bedoeld voor het mkb, voor kleine productiebedrijven en als opslagplekken.”

Het bedrijvencomplex, een ontwerp van Nijhoff Architecten uit Wierden, wordt in vijf fases opgetrokken. Wat voor naam het complex krijgt, is nog niet bekend. ,,We hebben met de omwonenden in de buurt afgesproken dat zij een naam mogen voordragen”, aldus De Haan. ,,Het is nog even afwachten wat daar uitkomt.”

Handen uit de mouwen

De Gemertse wethouder van economische zaken Martien Bankers (Lokale Realisten) toont zich zeer ingenomen met de plannen van De Haan. ,,Als lokale overheid is het heel lastig om in dit soort zaken het voortouw te nemen. Daarom zijn we er blij mee dat er een projectontwikkelaar is die de handen uit de mouwen steekt en aan de Zandstraat een bedrijfscomplex gaat bouwen waar veel behoefte aan is onder het Gemertse midden- en kleinbedrijf.”

Het Sujo-initiatief sluit bovendien mooi aan bij de gemeentelijke plannen, aldus de wethouder. ,,We zijn uiteraard volop bezig met het uitbreiden van bedrijventerrein Wolfsveld. Het revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen is daar niet alleen een mooie aanvulling op, het past ook nog eens prima in het beleid dat het provinciebestuur voorstaat dat we niet maar lukraak nieuwe bedrijventerreinen moeten blijven aanleggen.”

Grotelsche Heide

De Haan is ook de man achter de ontwikkeling van Landal Grotelsche Heide, elders in de gemeente Gemert-Bakel, tot een luxe vakantiepark onder de Landal-vlag. Alle vergunningen voor de bouw daarvan zijn inmiddels binnen, al bestaat nog wel de kans dat de omwonenden die zich tegen dat park verzetten naar de Raad van State stappen.

Los daarvan worden over enkele maanden al wel de eerste demo-woningen geplaatst op het voormalige campingterrein in de uiterste westpunt van Bakel.