Beek En Donk – Kapelstraat 29

Inleiding
Fraaie pastorie woning, bestaande uit vier bouwlagen met twee woonkamers, zes slaapkamers en vier badkamers. Een zee aan ruimte met aandacht voor historie!

Omschrijving Rijksmonument
De R.K. PASTORIE van de H. Leonardusparochie dateert uit 1895 en is gebouwd in een stijl met elementen van de Neo-Renaissance en Neo-Gotische stijl. De pastorie bestaat uit een tweelaags (oostelijk) deel met risaliet, bekroond door een topgevel, en een eenlaags (westelijk) deel onder plat dak met dakschild, waartegen een viertal oorspronkelijke dakkapellen. Alle schilden hebben lei in Maasdekking. Het muurwerk is opgetrokken in machinale baksteen, met banden van strengperssteen. Het fries is gemetseld met verschillende lijsten, waaronder een tandlijst en een keperbooglijst. De topgevel heeft een hardstenen afdeklijst. De vensters zijn geplaatst in iets in het muurwerk terugliggende segmentboognissen. De (noordelijke) straatgevel is a-symmetrisch van opzet en heeft over twee bouwlagen twee vensterassen in de risaliet en een klein schuifvenster in de topgevel; rechts ervan is een één vensteras breed tweelaags terugliggend deel met het portiek; de gevel wordt aan de rechterzijde afgesloten door een eenlaags deel van één vensteras. Onder een luifel in chaletstijl is een eenvoudige paneeldeur geplaatst. In de westelijke zijgevel zijn de vensters gekoppeld onder dubbele segmentboog.

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Voormalige pastorie
De voormalige pastorie is gebouwd omstreeks 1895 en is opgetrokken uit baksteen (anderhalfsteens). Het samengesteld dak is met leien gedekt. Er is opdracht gegeven om de volledig dakbedekking te vervangen: dit zijn alle leien, platte daken, dakramen, zink en lood. De begane grondvloer is gedeeltelijk uitgevoerd in hout en gedeeltelijk in beton, de verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in hout. Het huis beschikt over centrale verwarming met radiatoren (en gedeeltelijk met vloerverwarming) die zijn aangesloten op een drietal cv-combiketels; de warmwatervoorziening geschiedt eveneens via deze cv-combiketels. De woning is gedeeltelijk voorzien van dubbele beglazing in houten kozijnen. De elektravoorziening, riolering en waterleiding zijn volledig vernieuwd in 2007/2008.

Indeling:
Begane grond:
U betreedt het huis via de ruime entree/hal. De hal biedt u directe toegang tot het kantoor. Vervolgens bereikt u het tussenportaal vanuit waar u toegang heeft tot de overige vertrekken. De afwerking van de hal bestaat uit een authentieke plavuizen vloer, stucwerk wanden en een stucwerk plafond met sierornamenten.

Het kantoor is afgewerkt met een houten vloer, stucwerk wanden en stucwerk plafond. In het kantoor bevindt zich tevens de meterkast.

In het tussenportaal bevindt zich de fraaie trap naar de eerste verdieping. De vloer is belegd met originele plavuizen, de wanden en het plafond zijn gestuct en voorzien van sierornamenten. Vanuit het tussenportaal heeft u toegang tot de woonkamer, spreekkamer, leefkeuken, toiletruimte en aangebouwde serre.

De sfeervolle woonkamer is voorzien van een parketvloer. De wanden en het plafond zijn gestuct. Naast de cv zorgt de houtkachel voor extra warmte in deze ruimte.

De spreekkamer is voorzien van een parketvloer, stucwerk wanden en een stucwerk plafond. De houtkachel zorgt voor extra sfeer in deze ruimte.

De ruime woonkeuken is afgewerkt met een tegelvloer, de wanden zijn afgewerkt met houten lambrisering. De keuken in hoekopstelling is voorzien van een hardstenen werkblad, dubbele spoelbak, 5-pits gasfornuis en een afzuigkap. Vanuit de keuken heeft u toegang tot een riante wijnkelder van ca. 40 m2.

Via de keuken heeft u toegang tot de bijkeuken. Deze ruimte is afgewerkt met een tegelvloer, voorzien van vloerverwarming, stucwerk wanden en een stucwerk plafond. Tevens is hier een van de cv-ketels opgesteld (merk Nefit, bouwjaar 2007). Via een vaste trapopgang heeft u eveneens toegang tot de eerste verdieping.

De toiletruimte is vanuit het portaal bereikbaar en is voorzien van een tegelvloer. De wanden zijn gedeeltelijk betegeld en gedeeltelijk gestuct en het plafond is afgewerkt met hout.

Aan de achterzijde bevindt zich de recent aangebouwde serre (bereikbaar via portaal), afgewerkt met een tegelvloer (met vloerverwarming), stucwerk wanden en een stucwerk plafond. Hier geniet u van het mooie uitzicht en via openslaande tuindeuren heeft u toegang tot de omliggende tuin.

Via de serre is een bergruimte bereikbaar.

Via de bergruimte heeft u toegang tot een eenvoudige badkamer met douche en toilet.

Eerste verdieping:
Deze verdieping is bereikbaar via een riante trapopgang. Op de eerste verdieping bevinden zich zes slaapkamers, twee badkamers en twee cv-ruimtes die u kunt bereiken via de overloop. De vloer is belegd met een eikenhouten vloerdelen, de wanden en het plafond zijn afgewerkt met stucwerk.

De slaapkamers zijn afgewerkt met eikenhouten vloerdelen, de wanden en het plafond zijn afgewerkt met stucwerk. Twee van de slaapkamers zijn voorzien van airco.

Beide badkamers zijn voorzien van een tegelvloer, gedeeltelijk betegelde en gedeeltelijk gestucte wanden, de plafonds zijn gestuct. Beide badkamers zijn voorzien van een inloopdouche, een wastafel en een wandcloset. Eén van de badkamers heeft tevens een ligbad en de andere badkamer biedt aansluitingen voor uw wasapparatuur.

Tweede verdieping:
De tweede verdieping kunt u bereiken via een vaste trap. De ruimte is afgewerkt met eikenhouten vloerdelen en wanden van kraaldelen, voorzien van isolatie. De boiler (merk Daalderop) is in deze ruimte opgesteld en verder is er airco aanwezig.

De vierde badkamer is geheel betegeld en voorzien van een inloopdouche, toilet en wastafel. Tevens bevinden zich hier aansluitingen voor de wasapparatuur.

Tuin
De achtertuin is verzorgd aangelegd met gazon en een beuken haag. De achtertuin is gelegen op het zuiden en heeft een diepte van ca. 10 meter en een breedte van ca. 23 meter.

Ligging
De voormalige pastorie is gesitueerd aan een rustige woonstraat nabij het dorpscentrum Piet van Thielplein met diverse winkelvoorzieningen. De belendingen betreffen een voormalig koetshuis en de Leonarduskerk. Beide betreffen Rijksmonumenten.

Bijzonderheden
– Het object betreft een Rijksmonument.

Kenmerken

Status
Verkocht
Adres
Kapelstraat 29
Postcode
5741 CB
Plaats
Beek En Donk
Land
Nederland

Overdracht

Aanvaarding
In overleg

Bouw

Objecttype
Woonhuis
Bouwjaar
1895

Oppervlakte en inhoud

Woonoppervlakte
459 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
0 m2
Oppervlakte externe bergruimte
0 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
0 m2
Perceel oppervlakte
1.150 m2
Inhoud
2.000 m3

Indeling

Aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
7
Perceel oppervlakte
1.150 m2
Inhoud
2.000 m3

Buitenruimte

Liggingen
Aan rustige weg
Tuintypen
Tuin rondom

Garage

Soorten
Geen garage

Kaart

Street View

Zoekservice